Egy életed van. Vedd tudomásul!

Egy életed van. Vedd tudomásul!

Az ember leginkább a saját kárán tanul, tartja a mondás. Most azért kezdtem el írni, hogy ezen egy kicsit javítsunk.

Egy halál közeli élmény sok mindent átértékel az emberben és sajnos volt szerencsém egy ilyet átélni pár héttel ezelőtt. Túl vagyunk rajta, nem erről lesz most szó. Amire viszont rájöttem és többek közt a lábadozás alatt ilyen irányban is nézelődtem a neten, hogy az ember ne pazarolja az idejét, energiáit. Korosztálytól függeltenül el kell fogadni a tényt, hogy csak 1 életünk van. Annál boldogabb és sikeresebb lesz mindenki, minél hamarabb megérti, hogy e mögött a pár szó mögött mi van.

Ezt a gondolatot egyébként már nálam jobban kifejezte ráadásul egy általam régóta követett profi, Gary Vaynerchuk. A mottó ennyi: 1 Life. Kicsit emészd, gondold át és utána olvasd tovább, kíváncsi leszek hasonló irányba indultunk-e el.

1 Life – Döntsd el mi a fontos neked

Miért ez a legelső? Mert az egész lényege az, hogy 1 életed van. Mindenre. Munkára, családra, szórakozásra. A sorrendet és a benne foglaltak mennyiségét határozd meg te. Egy része úgyis ki fog alakulni, de azért erre neked van a legnagyobb hatásod.

Nem azt akarom mondani ezzel, hogy dőlj hátra és élvezd az életet, mert csak egy van. Persze megteheted, ha neked ettől lesz teljes, de kötve hiszem. Sikeres akarsz lenni? Karriert akarsz? Nyomot akarsz hagyni magad után, amit követnek majd mások? Ez csak egy dologgal fog sikerülni: csináld. Tegyél érte, hogy büszke legyél magadra. Dolgozz meg érte, hogy mások annak lássanak, aki akarsz lenni (és persze legyél is az). Boldog családot akarsz, akiknek meg tudsz adni mindent, amit szeretnének? Csináld, tegyél érte. Azt akarod érezni, hogy mindehol jártál, mindent láttál, mindenkivel buliztál? Csináld. Ahhoz pedig, hogy igazán boldog legyél, ezeket a célokat el kell érni. Meg kell értük dolgozni.

Döntsd el, mi a fontos neked és sose felejtsd el azt, hanem mindig az legyen előtted és csináld.

Ha mindent számba veszel és körüljársz, akkor rá fogsz jönni, hogy mik azok az életedben, amit azért csinálsz, mert (úgy érzed) muszáj, mert megszoktad, vagy mert ez az elvárás. Ahhoz, hogy igazán azt csináld, amit szeretnél, ezeket mind el kell engedni, akár újra építeni a saját értékrendedet, mert nagyon sok olyan gát van, amit csak hurcolsz magaddal, lényegében minde fajta ok nélkül, megszokásból, vagy a külsőségek és megfelelési kényszer miatt.

Fókuszálj, hogy elérd, amit szeretnél

Korábban már kipróbáltam minden megoldást, hogy mivel lehetek hatékonyabb, hogyan tudom 30 óraként megélni a napi 24-et, hogy mindenre legyen időm. Tanultam, olvastam, kipróbáltam, elbuktam, újra próbáltam. Soha nem számított egy adott kudarc, mert abból is lehetett tanulni. Persze minden alkalommal megvolt a 30 perc mélypont, amikor tartottam egy önismereti magamba révedést és értékeltem, hogy vajon mi volt az ok (ez nálam ilyen, alapvetően kritikus vagyok magammal szemben, de introvertáltként ezt előnyként tartom számon). Utána pedig lépj, mert máshogy nem tudod újra csinálni, maximum újra neki futsz, de az is előtted van még, nem mögötted.

A sok próbálkozásból eljutottam oda, hogy lehet többet és jobbat letenni az asztalra az átlagnál, mert lehet többet és jobban dolgoni. Mindig. Ezt vagy napi 18-20 óra munkával éred el, vagy szuper hatékony leszel. Nekem az utóbbi volt a szimpatikus, főleg, hogy családos ember vagyok és nem opció, hogy ezt áldozzam fel más célokért.

Próbáltam Eiffel mátrix szerint feladatokat kezelni, próbáltam multitaskingot, project managementet és GTD-t (,amúgy ez utóbbi vált be és maradt meg véglegesen).

Egy szóval fókuszálj! Ez az egyik legfontosabb tanácsom. Találd meg azt a maroknyi célt, amik igazán fontosak neked az élet bármely területéről. Emeld ki azokat, amiket hamarabb akarsz elérni, azokat, amiket mindenképp el akarsz érni, amilyen hamar csak lehet és ezekkel foglalkozz. A többi most, ma csak zavaró tényező, ha aktívan foglalkozol vele. Kezeld őket helyükön és motiváljanak, de nem több. Ha adódik alkalom, akkor persze élj vele, mert nem éri meg elszalasztani ezeket, de foglalkozz azzal, ami felé épp menni akarsz.

Ja és még egy fontos dolog: ne add fel. Ez még lényeges.

Nekem ezt jelenti a 1 Life

Miért írtam ezt? Pár hete volt egy komolyabb élményem, amiből azóta is éppen gyógyulok fel. Ez néhány dologra rávilágított nekem és tisztázta a prioritás listámat. Nem azt mondom, hogy megérte, mert ha választhatnék, inkább kihagynám az elmúlt 3 hetet, de így alakult.
Nekem a 1Life és a mögé épített gondolat sokat segtett abban, hogy megtaláljam a fókuszt újra. Ezért írtam most ezeket le, remélve, hogy a gondolatot elültetem benned és és sikerül ezt valamilyen szinten tovább adni. Nem vagyok se fanatikus, se guru, de ha kapok valami jót azt igyekszem megosztani másokkal is.

A legfontosabb az, hogy szeresd, amit csinálsz, mert csak 1 életed van és ne pazarold olyan dolgokra, amik nem jelentenek neked semmi. Lehet, hogy most csak egy kihívás előtt állsz. Lehet, hogy épp egy akadály van előtted. Azt le kell gyűrni és ne felejtsd el soha az ilyen sikereket, erőt adnak. Persze a kudarcokat se, mert azok is.

Szóval fókuszálj arra, ami fontos, és csináld! A kettő egymás nélkül nem működik. Én is ezt teszem.

 

Digitális marketing stratéga vagyok, a LeadFlow Consulting társalapítója. Szakterületem a tartalommarketing, annak minden leágazása és a keresőoptimalizálás. Elsődlegesen e-kereskedelmi oldalak technikai és tartalmi optimalizálásával, illetve tartalomalapú marketing kampányok megvalósításával foglalkozok. Mottóm: “Nyújts kiváló tartalmat és érdemeld ki a jogot, hogy promótáld a termékedet!” - Guy Kawasaki Ha van esetleg kérdésed, akkor az alábbi csatornákon megtalálsz.
Bezár