Barion Pixel

Fizikai karanténhoz digitális oktatás és Home Office, megoldással!

Nem tudom kit mennyire érintett meg a digitális oktatás bevezetése. Vagy a bevezetés helye, ahol lennie kellett volna.

Részemről, a személyes tapasztalatom az, hogy minimális a felkészültség és ez nem kimondottan a tanárok hibája most – sőt az, hogy kinek a hibája engem tökéletesen hidegen is hagy. Viszont, ami érdekel, hogy a gyerekem hogyan tud és fog most X ideig itthonról tanulni, úgy, hogy közben mindketten dolgoznunk kell, mert az sem állhat le.

Első pár nap digitális oktatásban

Az első pár nap inkább a várakozásé volt, hiszen se mi, se a tanárunk nem tudott mondani semmit.

Egy teljes hétfő eltelt még ebben a helyzetben, nap végén pedig megjött a hír: Facebook csoportok lesznek, mert ezt találták a leginkább megfelelőnek.

Mellette kaptam a híreket: e-mailen mennek az anyagok, szenvednek Skype meetingekkel, Hangouts, Krétán próbálkoznak, volt ahol már profibb Microsoft Teams volt a megoldás.

Igazából az esélyt megadtuk neki.

Facebook csoportokban digitálisan oktatni

A helyzet ott kezdett érdekes lenni, hogy negyedikes a lányom. Nem használhat még Facebookot, őszintén szólva ezt az akadályt azért meg tudnám ugrani, de azt gondolom nem is baj, hogy még nincs fent.

Maradt, hogy mi közvetítünk neki. Megoldja, lefotózom és Messengeren visszaküldöm a tanároknak.

Ez már inkább volt “Meh”, mint jó, de eddig csináltuk lelkesen, hogy szeretett gyermekünk ne maradjon tudatlan és haladjon a tananyaggal. (Hétvégén gyakoroltak ketten a csajok, kb 3 oldallal már előrébb vannak, mint az osztály matekból. 🙂 )

A megoldás a digitális oktatásra!

Hosszú távon azonban ezt a megoldást nem tartottam fenntarthatónak, mert:

 1. A tanár se tudja követni, hogy miket osztott már meg, kitől jött vissza megoldás.
 2. A gyerekek ugye nem tudnak vele kontaktálni.
 3. A Facebook által default beállított “Legérdekesebbek elöl” beállítás sokaknak nem megugorható, hogy át legyen állítva, így komplett napi tananyagok maradnak ki.

Rövid egyeztetés után viszont egy olyan megoldást tudtam adni, ami:

 1. Elérhető mindenkinek, egy helyen, de kellően szeparáltan tud kommunikálni szülő, tanár, gyerek.
 2. Elérhető laptopon, mobilon, tableten. A lecke fotózás kérdés így megoldódott egy huszár vágással!
 3. A gyerekek elérik a tanárt direktben, de tudnak nem csak privát, hanem osztály szinten is beszélni/beszélgetni. Nem csak írásban, hanem szóban is.
 4. A gyerekek elérik egymást is, így tudjuk kicsit csökkenteni azt a feszkót, amit a home office jelent nekik

A mostani verzió így néz ki, nincs fél napos a placc, úgyhogy még alakítok rajta, de már működik, és ami a legfontosabb, pillanatok alatt másolható, bármelyikőtöknek!

Ha érdekel, használnátok a fent említett csodás megoldások helyett, csak írj rám és akinek csak tudok (itt most az egyetlen korlátozó tényező a rendelkezésre álló időm…) segítek. Egy admint is betanítani rá kb 20 perc.

Discord szervert minden osztálynak!

A megoldás egy olyan felület lett, amit amúgy a fiatalság előszeretettel használ és ez a Discord. Alapvetően gamer közösségeket szolgál ki, így bírja a terhelést és elég nagy szabadságot is ad ahhoz, hogy teljesen testre lehessen szabni.

Ja és a legjobb: ingyenes!

Sőt! A Discord hivatalos közleménye alapján, a helyzetre való tekintettel a standard 10 fős beszélgetéseket (hangcsatorna) kibővítik 50 főig, hogy megoldható legyen az otthonról tanulás / otthonról dolgozás. Tökéletes céges és iskolai használatra.

Mit tud a Discord?

 1. Rengeteg felhasználót tud kezelni (több 10.000) egyszerre. Iskolai és céges felhasználásra tökéletes
 2. Nincs mennyiségi korlát tartalmakra, mint pl. Slack esetében, ami az ingyenes megoldásnál x üzenet után a legrégebbieket törli.
 3. Jól kezeli a szövegek mellett a képeket és videókat is. (Bár itt van egy erős file méret korlát, így külső tárhely és onnen linkelés kelleni fog.)
 4. Beépített hangcsatornák korlátlan számban, így egy nagy közös megbeszélés is megoldható, de akár 10-20-30 kiscsoportos is, hogy zavartalan legyen a tanulás és a munka.
 5. Elérhető minden platformon, illetve böngészőben is szépen fut. Nem lehet olyan gond, hogy valamit nem látsz, nem érsz el, nem tudsz róla.
 6.  Kollégánként, csoportonként, osztályonként beállítható, hogy ki mit láthat, kezelhet. Tökéletesen jól össze hozható olyan, ami máshol nehézkesebb, mint vezetői szinteknek nagyobb rálátás, kevésbé kompetens kollégáknak kisebb hozzáférési jogkör, stb. 
 7. Milliónyi külső BOT van hozzá, amikkel félig-meddig automatizálható is a szerver maga. Vagy csak élvezetesebbé tehető. Ami szintén fontos tényező.
 

Mit tudok én felajánlani?

Magához a Discord szerver használatához és felépítéséhez már készül egy komplett oktatási anyag, ami itt az oldalon elérhető lesz.

Ha érdekel, akkor írj mindenképp nekem itt az oldalon, vagy LinkedIn-en és szólok, ha publikus.

Viszont a mostani helyzet ennél gyorsabb megoldást kíván.

Ha a gyermeked is hasonló nehézségekkel küzd most a digitális oktatás miatt, akkor szívesen másolom le a fenti képen mutatott szerver konfigurációt és adot át nektek használatra. Így az osztály azonnal be is tud költözni.

A mi osztályunknál az osztályfőnök belépett, majd írt is a Facebook csoportba, hogy indulás oda, mert iszonyat egyszerű használni, a teljes regisztrációs folyamat 2 perc.

Adom hozzá azt az elég hosszú használati utasítást is, amit írtam a gyerekeknek/szülőknek/tanároknak is, hogy ne legyen probléma elkezdeni senkinek se.

Ha érdekel, akkor írj nekem mailt, vagy LinkedIn üzenetet!

Remélem segítség nektek is. 🙂

Ha tetszett, iratkozz fel! Ne maradj le a következőről se:

Tartalommarketing és SEO szakértő @ | peter@thecoffeebreak.hu

Tartalommarketing és SEO szakértő, a CoffeeBreak Consulting digitális marketing ügynökség és szakmai blog alapítója, ahol a marketing stratégiák kialakítása és megvalósítása mellett business és productivity tréningeket is tart.
Elsődleges szakterületei a tartalommarketing, keresőoptimalizálás, közösségi média management és a growth hacking. Számos ügyfele volt hazai és nemzetközi közép- és nagyvállalati szegmensekből, kiemelten foglalkozik eCommerce oldalak tervezésével, illetve teljes körű marketingjükkel.
Szabadidejében pedig a KV Szünet Podcast adásait bővíti.

Share
Tweet
Pin
Share